Endüstri 5.0

Endüstri 5.0 (Toplum 5.0) Geleceğin Neresinde?

Endüstri 5.0 (Toplum 5.0) da neymiş diyenler sizi buraya alalım. Daha dün Endüstri 4.0’dan bahsediyorken nereden çıktı bu kavram diyorsanız yalnız değilsiniz!

Teknoloji geliştikçe ve her geçen gün hayatımızın her anında olmaya devam ettikçe, ister istemez teknolojinin hayatımızı ne kadar etkileyebileceğini sorguluyoruz. Bildiğimiz tek bir gerçek var; klişe ama değişmeyen tek şey, değişim. Teknolojiyle birlikte değişiyoruz. Tam da bu noktada, Endüstri 5.0 anlayışının çıkış noktası ve hayatımıza olan etkilerinden bahsetmeden önce kısaca endüstri devrimlerini hatırlayalım.

Endüstri 1.0: Su ve buhar gücü keşfedildi. 1780’li yıllar.
Endüstri 2.0: Elektriğin keşfi gerçekleşti ve seri üretim başladı. 1880’li yıllar.
Endüstri 3.0: Dijital ve elektronik cihazlar hayatımıza girdi. 1980’li yıllar.
Endüstri 4.0: Siber, fiziksel sistemler devreye girdi. Nesnelerin interneti (Internet of Things) hayatımızın parçası oldu. 2010’lar.
Endüstri 5.0: Toplum için insansız teknolojiler. Teknoloji bir tehdit değil, bir yardımcı olarak algılanmalı. 2017 – Günümüz

Şu Anda Teknoloji Dünyasında Neler Oluyor?

2017 yılından bu yana duyduğumuz Endüstri 5.0 kavramı, toplum için teknoloji yaklaşımıyla büyüyor. Ana akım ya da sosyal medyada ‘süper akıllı toplum’ haberlerini duymuşsunuzdur: İnsansız hava araçları, yapay zekayla çalışan otonom sistemler, insansı robotlar… Teknoloji dünyasında hal böyleyken bunu bir tehdit değil, insan hayatını kolaylaştıran bir gelişme ya da bunun tam tersini düşünenler de var.

Özellikle Endüstri 5.0 anlayışıyla insansı robotlar gün geçtikçe insanın tüm fonksiyonlarını yerine getirebilecek kadar geliştiriliyor. Hatta, robotları bile tamir edebilecek, yeniden programlayabilecek ve kontrol edebilecek olan robotlar da yapılması planlanıyor. Hepsi buluta veri yükleyebilecek ve kendileri arasında iletişim kuruyor olabilecek.

Neden Robotlar Endüstri 5.0 için Önemli?

Tabi önce şunu netleştirmek gerekiyor. Endüstri 5.0 sadece insansı robotlardan ibaret bir gelişme/kavram değil, ancak, özellikle robotlar, toplum için teknoloji yaklaşımında önemli rol oynuyor.
Nedenine gelince aslında cevap net: Dünya yaşlanıyor, yaşlanan dünya nüfusu artıyor ve iş gücü azalıyor. Bir diğer yanda da, teknoloji ve dünya aynı hızda büyüyor. Tüm bu olanlar bir anlamda insanları yeni çözüm arayışlarına yönlendiriyor. Peki bu sorunlara çözümümüz insanla yapay zekanın ortak yaşamıdır diyebilir miyiz?

Robot-insan iş birliği ile bilgi toplumundan süper akıllı bir topluma geçebilir miyiz? Benim yorumum evet yapabiliriz ama bunun için öncelikle:
Hukuk sistemindeki engellerin kalkması, nesnelerin dijitalleşmesindeki bilimsel boşlukların, kalifiye personel eksikliğinin tamamlanması ve etik boyutunu mutlaka göz önünde bulundurmamız gerekiyor.